Dräktbärare, vilken personlighetstyp är du?

I avledningen Bara på skoj... :) Vilken typ av dräktbärare är du? Är du den traditionella, normbrytaren eller historienörden? Eller känner du igen dig i flera av dessa personlighetstyper? Eller alla? Eller saknar du kanske någon personlighetstyp?

Den traditionella

Du tar dig an dräktbärandet med stort intresse och pluggar på om precis allt som rör ditt dräktområde. Du är väl påläst och kan nog det mesta, för att inte säga allt, om din specifika dräkt. Vilket halskläde som bärs till glädjehögtid, vilket förkläde som ska vara till sorg och vilken kjol som är lämplig till slåttergillet har du full koll på. Aldrig skulle mösstycket fladdra som ett ledset tårtpapper runt ditt huvud, bevare mig väl! Hårdstärkt är din melodi. Ibland blir du rentav beskylld för att vara dräktpolis, men hallå? Det är ju inte ditt fel. Man måste ju få säga hur det ska vara och hur det har varit. 


Den kreativa

Den kreativa är väl förankrad i slöjdens värld. Du kan inte riktigt låta bli att blanda in din kreativitet i din dräkt. Din lust att formge är stark och du får hela tiden nya idéer som spinner iväg från det folkliga hantverket. Du kommer på dig själv med att plötsligt ha designat en egen dräkt. Eller så syr du plötsligt på något helt annat, kanske en folklig klänning som snarare andas folklore. “Inspirerat” är ett av dina favoritord. Kanske dyker du in i en fördjupningskurs i svepaskteknik under nästa temin, bara för att utveckla dig.


Blandaren

Du har inte någon särskild dräkt som du har fastnat för, utan känner istället att det är en god idé att skapa din egen dräkt genom att plocka från olika håll. “Dräktsallad” är ett av de nyord som du tänker föreslå till Svenska akademiens ordbok. Du kan bara inte hejda dig eftersom du tycker att det förkläde du loppat hem på dräktbytardagen är så snyggt och blingigt. Olika dräktområden bjuder på så många olika härliga saker, och du vill gärna ha dem alla. Du anser att vi lever idag och att vi idag alltså har lyxen och möjligheten att välja.


Historienörden

Du har ett historieinriktat angreppssätt när du närmar dig dräktbärandet. Originalkällor ska kollas och dubbelkollas. Du nyper i plagg på museer och drömmer om att få ta av dig bomullshandsken när ingen ser på. Du trakasserar arkivarier på hembygdsgårdar som andra dricker kaffe. 1900-talets ytliga sätt att se på dräkt har du genomskådat och du vill dyka ännu djupare. Helst färgar du ditt eget garn med historiska recept på Vau och Cochenill och spinner garnet själv för att få den rätta looken. 


Normbrytaren

Du vet precis hur det är förväntat att du ska bära din dräkt, men behöver man verkligen bry sig om det? Nej då, det är ett fritt land och utvecklingen går ju faktiskt framåt. Och vem är det som har befogenhet att bestämma vad som är rätt egentligen? Din utgångspunkt är att vi är dräktbärare idag, med allt vad det innebär. Du tyckte att nyheten om en könsneutral dräkt var den största nyheten för året. Gamla obekväma normer vägrar du applicera på ett modernt samhälle. Du väljer det du tycker är snyggt och bekvämt och innebär det att du lämnar huvudbonaden hemma så är det så. 


Den ambivalenta

Du har en stor vurm för dräkt, men tycks aldrig komma till skott. Du scrollar i dräktgrupper, inspireras av vackra bilder och har en stor dröm. En dag ska du stå där i en praktfull dräkt, men just nu känns det mest förvirrande och det finns väl många regler dessutom? Du är rädd för att göra fel eftersom du har så stor respekt för det kulturarv som dräktbärandet innebär, så du väljer att försöka lära dig mer tills vidare. 


Kommentarer