Vångabruden i amerikanska CNN

Det kom ett upprop på sociala medier från amerikanska CNN, som ville filma en svensk traditionell brud. Min vän Fia Makalös Lindblom högg på uppropet och fick kontakt med det europeiska filmteamet. Teamet skulle resa jorden runt och filma traditionella brudar i olika länder. Filmningen var för CNN:s varumärke GreatBigStory, en kanal på sociala medier.

Vångabruden filmas av det europeiska filmteamet från CNN.
Det var lätt att nappa, vår startsträcka var ganska kort. Vi hade nämligen, bara några månader tidigare, genomfört en fotografering vid Vånga hembygdsgård för att visa upp Vångabruden En tolkning av bruddräkten finns alltså hos Folkungagillet, så den fick vi låna liksom den stora, maffiga brudkronan från Vånga kyrka.

Vi byggde en “syateljé” i Hemslöjdens lokaler vid Brunnssalongen. Fia i rampljuset.

Fia är dräktsömmerska och brodös. Hon skulle agera “dräktexperten” och prata i filmen. Jag skulle agera bruden (så glad att jag slapp prata!). Theres Dahl var med som syateljé-allt-i-allo och hon fick dessutom dansa hambo med mig för att visa upp något särdeles svenskt för amerikanerna. Det är svårt att dansa med en en-kilos krona på huvudet, kan jag lova. 

Fia “klär bruden”.
Allt som allt var det en jätterolig upplevelse. Lite på skoj skickade vi pressmeddelande och kom med i båda lokaltidningarna Folkbladet och Norrköpings Tidningar.

Lokalpressen nappade.
Efteråt fick Fia en hel del Ågren då hon framställts som den som sytt klänningen i reportaget, vilket inte stämmer. Vi lånade ju en befintlig klänning från Folkungagillet. Denna tolkning av Vångas brudklänning är sydd på 90-talet. Men efter ett litet samtal med Tommy, som sytt klänningen, visade det sig att han bara var glad över att klänningen kommit till användning. Skönt. Vi kunde pusta ut.

Filmteamet tog en stillbild också. Vid ingången till lokalen i Brunnssalongen.

Theres fångar bruden i backspegeln. Hon vet inte om det än, men snart ska hon dansa hambo med bruden inför kameran.

Vångabruden avtecknad år 1846 av Nils Månsson Mandelgren.

På Vånga hembygdsgård har jag hittat bilder av en annan Vångabrudstolkning, som jag inte vet något om. Säkert 80-90-tal den också.

Tolkning av bruddräkten, kanske från 80-talet? Det vore roligt att få reda på mer om vem som står bakom den. Entusiaster och föregångare till oss? 

Den kom också i tidningen. Det fanns ett klipp i hembygdsgården.

Här är resultatet för den som vill se filmen om traditionella brudar i CNN:s kanal GreatBigStory. Över tre miljoner visningar, känns helt galet: https://youtu.be/cNxTlByUezo









Kommentarer