Dräktarbetet under 70-, 80- och 90-talen

Under 1970-, 1980- och 1990-talen var det många duktiga människor kopplade till Svenska Folkdansringen (då Svenska ungdomsringen för bygdekultur) som tyckte att dräkten i Vånga borde kunna utvecklas. Eftersom det finns många bevarade dräktdelar från Vånga och övriga norra Östergötlands dräktområde, samt även fina övriga källor, så borde möjligheten till en mer varierad och mer historiskt korrekt dräkt vara stor. 

Man gjorde flera turer till Stockholm och Nordiska muséet för att studera originaldelar. Arbetet resulterade i många nya sömnadsmönster efter de dräktdelar som finns där och det hölls sömnadskurser på både Folkungagillet och Hemgården där dräkter och dräktdelar syddes upp - resultatet av denna vidareutveckling av dräkterna.

1993 visas ett antal spännande dräktvarianter upp på en dräktvisning i samband med Spelmansstämman i Gamla Linköping. Filmen finns på Youtube och du kan hitta länk allra sist i detta inlägg.

Från Vånga visades en vacker svart kamlottkjol, ett fantastiskt skinnlivstycke, ett vitt bomullsförkläde samt en svart tröja.



Det fantastiska skinnlivstycket.

Att det röda klädeslivstycket får grönt kantband till Vångadräkten baseras på en notering i Nordiska muséets katalogkort, där det står att man även brukade röda livstycken med grön kant i Vånga.

Försöket att bredda och visa fram en mer varierad Vångadräkt gav ett visst resultat. Jag har stött på några coola damer som bär spännande dräktvarianter. Birgitta är en av dem. 

Hoppas att fler upptäcker hur roligt och varierbart det norra dräktområdet i Östergötland är, så att vi kan fortsätta hålla ett brett och varierbart dräktskick. Symönster till de ”vanliga” dräktvarianterna finns på Hemslöjden i Östergötland, men ännu fler upptecknade symönster finns alltså hos Folkdansringens föreningar, främst Folkungagillet i Linköping och Hemgårdens folkdanslag i Norrköping.

Dräktvisning 1993. Bakifrån ser vi den gröna kjolen utan sidenlist. Det blir mer som en vardagskjol och dräktkunniga ifrågasätter att sidenlister sattes på kjolarna nertill i vårt dräktområde. 


Här finns filmen att se från dräktvisningen 1993 på Folkungagillets hemsida: https://www.folkungagillet.se/draktvisning/


Kommentarer